הפחמימות, לא מה שחשבת…

הפחמימות – לא מה שחשבת

סוגי הפחמימות השונים
• חד סוכרים
• דו סוכרים
• רב סוכרים- עמלנים

אז מי עדיף?
הפחמימות המורכבות הן המומלצות מבין 3 הקבוצות מאחר והם מתפרקות לאט, מספקות לגוף אנרגיה בהדרגה ומעניקות שובע לאורך זמן.
על פחמימות לא מוותרים כי הן ספק האנרגיה העיקרי של הגוף ומהוות בין 45-65% מהתפריט.

אינדקס גליקמי
אינדקס גליקמי של מזונות הוא מדד המלמד עד כמה אכילתו של מזון מסוים משפיעה על עליית רמת הסוכר בשעתיים או שלוש אחרי הארוחה. מדד זה מתייחס רק למזונות ספקי פחמימות, לא ספקי חלבונים ושומנים.
ערכי האינדקס: נמוך – עד 55, בינוני – 55-70, גבוה – מעל 70.

גורמים המשפיעים על האינדקס הגליקמי
• סוג הפחמימה: פחמימה פשוטה לעומת פחמימה מורכבת. סוג העמילן.
• מידת הבשלות של הפרי או הירק. זמינות הגלוקוז.
• מידת העיבוד שהמזון עבר: קיצוץ, טחינה, ריסוק, סחיטה, זמן הבישול. כשהמזון גס יותר, העיכול איטי יותר וספיגת הסוכר איטית יותר.
• שילוב עם מזונות אחרים.
• סיבים, מאטים ומפחיתים ספיגת הפחמימות.

סיבים תזונתיים
תת קבוצה במשפחת הפחמימות שעוברת במערכת העיכול אבל לא נספגת ולכן לא מעניקה קלוריות.
היתרונות הבריאותיים של הסיבים:
• הפחתת ספיגה של שומן וכולסטרול בגוף.
• איזון רמות הגלוקוז בדם.
• שריפת קלוריות ותחושת שובע ארוכה יותר.
• סיוע בעצירות.
• מניעת סרטן המעי הגס.

סוגי הסיבים והיכן נמצא אותם
סיבים נמצאים במזונות צמחיים ומתחלקים לשתי קבוצות:
• מסיסים- משפיעים על רמות הסוכר והכולסטרול בדם ולכן מסייעים באיזון סכרת ומפחיתים את הסיכון ללקות במחלות לב וכלי דם. נמצאים ב: פירות הדר ותפוחים, ירקות כמו ברוקולי, וכרוב, קטניות, שיבולת שועל.
• בלתי מסיסים- תורמים לפעילות מעיים תקינה. נמצאים ב: דגנים מלאים, קליפות של פירות וירקות, שיבולת שועל, סובין, קטניות.

לסיום
• יש לצרוך בין 25-30 גר’ סיבים ליום.
• תתכן תופעה של גזים עם העלייה בכמות הסיבים בתפריט אך היא תפחת עם הזמן.
• חשוב להקפיד לשתות הרבה מים במקביל לצריכת הסיבים.

טרם הגיבו.

השאר תגובה